ONE Derneği Onursal Başkanı Çiğdem Simavi ve Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Habertürk’ten Dilek Birgen’e konuştu.

 
998759_detayKültür sanat varlıklarımızı tanıtmak için başarılı çalışmalara imza atan Çiğdem Simavi, onursal başkanı olduğu ONE Derneği (Ortak Nesiller Entegrasyonu) adına sorularımı cevapladı. Türkiye’nin kültürel mirasını markalaştırarak dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan da çalışmaları hakkında bilgi verdi.

 
 
 
 

ÇİĞDEM SİMAVİ: “DEMET HANIM’IN COŞKUSU BANA DA SİRAYET ETTİ”

Demet Hanım bir dernek fikriyle geldiğinde nasıl karşıladınız?

İnanılmaz heyecanlandım.

Bu kadar heyecanlandıran neydi?

Hepimizin ortak kaygısı, ülkemizin zenginliklerini içeride ve dışarıda tanıtmak değil midir? Evimize bir yabancı konuk geldiğinde ülkemizin güzelliklerini göstermek için adeta çırpınırız ki gittiğinde o da başkalarına anlatsın. Ülkesine sevdalı herkes bu fikir karşısında heyecanlanırdı. Ben de diğer arkadaşlarım gibi Türkiye sevdalısıyım.

Sizin bu konudaki emeklerinizi, konukseverliğinizi, yabancı misafirleri en iyi şekilde nasıl ağırladığınızı biliyoruz.

Demet Hanım’ın heyecan ve coşkusu bana da geçti.

Sofra sizin için önemli, dernekte yemek kültürümüzle ilgili projeleriniz olacak mı?

Evet olacak. Hatta modayla ilgili de farklı fikirlerimiz var.

İlk etkinliğiniz Göbeklitepe’deydi. Neden?

Orası, tarihi bilgileri altüst eden, bilinen gerçeklikleri değiştiren bir mekân. Biz de Göbeklitepe’nin uluslararası arenada tanıtımı için kolları sıvadık.

Göbeklitepe’nin değerinin farkında mıydık?

Maalesef yeteri kadar değil. Sadece yurtdışında değil, Türkiye’de de hak ettiği yere gelmesini istiyoruz.

Kimin fikriydi?

ONE Derneği’nin fikriydi. Projelerimiz fikir alışverişleriyle ortaya çıkıyor. İlgili ortak kararlarla hareket ediyoruz.

Ülkemizin değerlerine sahip çıkabiliyor muyuz?

Bundan 10 yıl önce farklıydı, şu an farklı.

Şu an nasıl?

Şimdi bir şeylere dikkat çekmek, düne göre daha kolay. Güzellikleri veya kötülükleri saniyeler içinde sosyal medya aracılığıyla herkes öğreniyor. O yüzden doğru işlere imza atarsanız değer verdiğiniz şeylere sahip çıkmanız da kolay oluyor. Dünya gerçekten küresel bir köy oldu. Örgütlenme, kolektif anlayışlar daha sistemli ve organize bir hal aldı. Bizimle birlikte yeni kuşaklar da değerlerine sahip çıkmada daha bilinçli.

Gençlerden umutlusunuz…

Yaptığımız çalışmalarda gençlerin de desteğini almak ve onların da bizim üzerinde durduğumuz kültürel, doğal ve tarihi miraslarımız hakkında daha çok bilinçlenmesini istiyoruz.

 

Demet Sabancı: Venedik ilham verdi

ONE Derneği nasıl doğdu?

Birkaç yıl önce, Venedik mirasının korunmasını amaçlayan Venetian Heritage adlı, kâr amacı gütmeyen bir organizasyonun toplantısında bulundum. Bir şehrin değerlerine sahip çıkan insanlardan etkilendim. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde Venedik’ten başlayıp başka birçok İtalyan şehrine yayılan toplam 49 doğal, kültürel ve tarihi varlık var. Dünyadaki toplam 976 varlık arasında Çin’de 45, İspanya’da 44 ve Fransa’yla Almanya’da ise 38 tane bulunuyor.

Ülkemizde durum nasıl?

Kalıcı listede 13 tane var. Türkiye gibi eşsiz bir ülkede sadece 13 varlıktan bahsedilmesi üzücü… Tabii ki! Eşsiz ve benzersiz, 7 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmış bir coğrafyada yaşıyoruz. Kendi kendime düşündüm. Biz şehirlerimiz için neler yapıyoruz? Ülkemizin değerlerine ve zenginliklerine ne kadar sahip çıkıyor, ne kadar biliyor, anlatıyor ve tanıtıyoruz?

Bugüne kadar bir şeyler yapılmış olsa da yapılanların kâfi olmadığı belli. Her başlanan şey yarım kalmış.

Maalesef öyle… Bizim çıkış fikrimiz Türkiye’nin varlıklarını ve zenginliklerini tüm dünyaya tanıtmak ve paylaşmak.

Tek hedefiniz bu mu?

Sahip olduğumuz değerlerin ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtılması, yeni bir iletişim dili ve stratejisinin belirlenmesi. Turizm pazarımız içinde konumlandırılması gibi üst hedeflerimiz de bulunuyor.

Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) dikkat çekici bir isim.

Türkiye, daha doğrusu Anadolu, bugün tüm Doğu ve Batı medeniyetinin doğuş noktası olarak medeniyetleri, nesilleri birbirine bağlıyor. Fakat zaman içinde bu nesiller arasındaki entegrasyon biraz kopmuş. Nesillerimizin, bu ortaklıkları gözleriyle görmeleri, elleriyle dokunmaları için bir oluşuma gittik.

Bu yüzden mi Ortak Nesiller Entegrasyonu adını verdiniz?

Evet! İlk harflerin kısaltması “bir” ve “tek” anlamına gelen ONE oldu. Dernek projenizi ilk kimle paylaştınız? Çiğdem Simavi ile paylaştım.

Niye Çiğdem Simavi?

Çiğdem Simavi, kurucusu olduğu KÜSAV Vakfı ve farklı sivil toplum örgütlerine verdiği destekle uzun yıllardır ülkemizin kültürel değerlerine sahip çıkma anlamında önemli çalışmalar yaptı. Bu anlamda kendilerinin tecrübelerinden faydalanmak benim için çok önemliydi.

Dernek bünyesinde toplanmış değerli isimler var. İkna etmekte zorlandınız mı?

Şanslıyız. Güçlü ve kararlı bir ekibimiz var. Çiğdem Simavi onursal başkanımız. Danışma kurulu başkanlığımızıysa tüm dünyanın tanıdığı bir değer, Prof. Dr. İlber Ortaylı yapacak. Ahmet Kocabıyık, Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu ve Prof. Dr. Savaş Arslan kurucu üyelerimiz.

Sizin göreviniz?

Kurucu başkan olarak bu ekibin organizasyonunu sağlamaya çalışıyorum.

Başka ne gibi projeleriniz olacak? Sinemamızın tanıtımı için bu ay içinde Paris’te, sonra Venedik, Washington ve Roma gibi farklı şehirlerde sinema tarihimizden seçilen önemli filmlerin gösterimlerini düzenleyeceğiz. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden çeşitli resim ve heykel örneklerinin yer aldığı uluslararası sergilerimiz olacak. Bunlar farklı ülkelerdeki önemli müzelerin sergi salonlarında yer alacak.