Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği Kurucu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Onursal Başkan Çiğdem Simavi’nin daveti üzerine, UNESCO temsilcileriyle birlikte bugün Göbeklitepe’yi gezmek üzere gideceğimiz, Şanlıurfa’da olacaktık. Bu geziye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile birlikte UNESCO Dünya Miras Merkezi Direktörü Kishore Rao da katılacaktı. IŞİD’in Kobani saldırılarından sonra “nefes” almakta bile güçlük çeken Güneydoğu’ya, böylesi uluslararası kültürel bir gezinin olmayacağı aşikârdı, iptal edildi. Sabancı Çetindoğan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) daimi temsilcilerinin de aralarında olduğu yabancı konuklarının rotasını İstanbul’a çevirdi. Allah’tan onlar da “Türkiye riskli” demeden geldiler.
PRENSESLER URFA YERİNE BOĞAZ TURUNDA
Sabancı Çetindoğan, Göbeklitepe’ye davet ettiği konuklarına ve UNESCO temsilcilerine Anadoluhisarı’ndaki tarihi Zarif Mustafa Paşa Yalısı’nda, dün akşam bir yemek daveti verdi. Sabancı Çetindoğan’ın ünlü konukları arasında, Rao’nun yanı sıra, II. Abdülhamid’in 2009 yılında 97 yaşında vefat eden oğlu Ertuğrul Osman’ın eşi Zeynep Osman, UNESCO İyi Niyet Elçisi Ürdün Prensesi Feryal, Senegal, Kore, Kazakistan, Polonya, Lübnan, Almanya, Katar ve Malezya UNESCO daimi temsilcileri, büyükelçiler ve Gisuseppina Muchetti gibi Avrupa’nın ünlü aileleri de vardı. Davetliler arasında bulunan Türkiye’nin Paris’teki UNESCO Daimi Temsilcisi Hüseyin Avni Botsalı, “Bugün bölgemizde yangın var, milletler ve ülkeler acı çekiyor” diye başladığı konuşmasını, “UNESCO sayesinde insanların sesi daha gür çıkıyor. Bilim adamları, sanatçılar, kültür adamları bir araya geliyor ve sonra da bu sesi başkalarına ulaştırıyor” sözleriyle tamamlıyor. İyimserlik elden bırakılmıyor!..
FANATİKLER KÜLTÜREL MİRASI YOK EDİYOR
ONE Derneği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ise fanatiklerin, Ortadoğu’nun kültürel mirasını tehdit ettiğini vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürüyordu… “Türkiye emsalsiz bir kültürel çeşitliliğe sahip, çok kimlikli bir ülke. Problem de bu zaten. Roma ve Bizans İmparatorluklarının çok önemli yapıları da, Osmanlı, İran eserleri de burada. Bu ülkeden götürülmüş çok sayıda koleksiyon var. Biz bu konularda sizden destek isteyemiyoruz. Çünkü mevcut tarihi eserleri otel olarak kullanan eğitimsiz insanlarımız var. Biz mevcut eserleri korumak ve gidenleri kurtarmak durumundayız. İkincisi bu dünyada bütün kültürler ortak bir yaşam sürdürmek durumundayız. Ortadoğu, kültürlerin beşiğidir. Biz şanslıyız, çünkü şimdiye kadar bir arada yaşamayı becerdik. Üçüncüsü, ortak kültürel miras: Afganistan’da olduğu gibi fanatiklerin ortak kültürel mirası yok etmesine engel olmamız lazım.”
TÜRK FİLMLERİ PARİS YOLCUSU
Ahmet Kocabıyık, Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz, Alinur Velidedeoğlu, Nedim Esgin, Prof. Dr. Savaş Arslan ile birlikte ONE Yönetim Kurulu’nda yer alan Tilda Tezmen, konukları bu akşam Beyoğlu’ndaki St. Antuan Katolik Kilisesi’nin bahçesindeki parti evinde vereceği davette ağırlayacak. Göbeklitepe’nin, Türkiye’den 13 eserin içinde yer aldığı “Dünya Mirası” listesine girebilmesi için UNESCO’nun belirlediği 10 kriteri de sağladığını ileri süren Prof. Arslan “Bu yapı, çanak çömlek öncesi neolitik çağa ilişkin yargıları değiştirebilecek, örgütlü bir toplumun yaşadığına ilişkin bulgular ortaya çıkarabilir” diyor. Arslan; kültürel ve doğal mirası yurtdışında tanıtmak amacıyla geçtiğimiz nisan ayında kurulan ve ilk etkinliğini Göbeklitepe olarak planlayan ONE’nin, 28 Kasım’da Paris’te düzenlenecek “Türk Sineması Haftası”na, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın seçtiği “En İyi 100 Türk Filmi” içinden 10’unu götüreceğini ekliyor.
TOPBAŞ’IN UNESCO SINAVI
ONE’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen UNESCO heyetinin Şanlıurfa’ya gidememesi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a yaramış görünse de, riskler de taşımıyor değil. UNESCO 2011 yılında İstanbul’un tarihi yarımadasını “Dünya Mirası” listesinden çıkarıyordu. Yenilenen Haliç Köprüsü projesinde, UNESCO’nun itirazı üzerine renk ve formda birtakım değişiklikler yapılarak bu tehlike atlatıldı. Bu ziyarette, Topbaş’ın ev sahipliğinde tarihi yarımada ve Boğaz turu yapacak olan heyet, UNESCO’nun ileri sürdüğü şartların tam olarak yerine getirilip getirilmediğini de gözlemleyecek. İşi zor; zira UNESCO’da oy kulanan 21 delegenin 7’si bu ekipte…