Gaziantep Gezisi (27.03.2017)

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in daveti üzerine Turkey One derneği üyelerinden Demet Sabancı Çetindoğan , Sevda Elgiz, Nezih Başgelen , Beril Miskavi, Essum Aslan, Hediye Güral, Sema Güral Sürmeli, İrem Gökdeniz ( Global Connection ) Gaziantep gezisine katılmışlardır.

Gaziantep ziyareti bir kez daha bize gösterdi ki Gaziantep insana dair tüm birikimlerin olanca zenginliği ile yaşandığı tam bir kültür başkenti. Sayın Belediye Başkanımızın olağanüstü çabası ile de çok iyi yerlere taşınıyor. Üstelik tarihin bu günlerinde kent yine çok kritik siyasi konjonktürden geçiyor. Her yönüyle canlı ve çekici…

Sahip olduğu müzelerle Bize Roma, Paris gibi şehirleri hatırlatıyor. Gaziantep gibi bir elması her gördüğümüzde onu yeniden ve yeniden işlemek için müthiş bir heyecan duyuyorsunuz.

Son gezimizde T-ONE olarak bütün bu coşkun duyguları bir kez daha yaşadık ve sizlerle paylaşmak istedik.

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ziyareti

Medeniyetlerin buluştuğu hatta başladığı noktada olmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyduk. Zeugma’yı her ziyaretimiz derneğimizin çok doğru bir yolda ilerlediğini bir kez daha görüyor, Türkiye’nin dünya medeniyetleri açısından tuttuğu bu özel yeri görerek yeni projeler için heyecana kapılıyoruz. Sayın Belediye Başkanımızın misafirperverliği ve desteği bizi yine çok mutlu ediyor.

 

NOT:9 Eylül 2010 tarihinde açılan Zeugma Mozaik Müzesi, 30 bin metrekarelik kullanım alanıyla dünyanın en önemli müzeleri arasında sayılmaktadır. Üç büyük birim şeklinde kurulmuş olan müze kompleksinde, ana bina çoğu Zeugma’dan bulunmuş olan mozaiklerin sergilendiği yapıdır. Diğer iki binadan biri Gaziantep çevresinden gelmiş olan Geç Antik Döneme tarihlenen kilise mozaiklerinin sergilendiği eşsiz bir diğer koleksiyonu barındırır. Toplamda 19 mozaiğin yer aldığı bu birimde yaklaşık 1.500 metrekareye yakın mozaik sergilenmektedir. Üçüncü bina ise idari ofislerin ve konferans salonlarının yer aldığı yapıdır.

Gaziantep Arkeoloji Müzesi ziyareti Gaziantep Zeugma ile sınırlı değil. Onlarca kültürel katma sahip şehrin son derece zengin bir de arkeoloji müzesi var. Bölgenin tarihi değerine uygun bir değere sahip Arkeoloji müzesi de derneğimizin doğal destinasyonlarından bir diğeri.

 

NOT:1969 yılında açılan müze zaman zaman değişen teşhir vitrinleriyle yaklaşık 42 yıl süresince Gaziantep ve çevresinin taşınabilir kültür varlıkları ziyaretçilere sunulmuştur. Gaziantep Arkeoloji Müzesi 3500 m2’lik teşhir alanına sahiptir. Gaziantep İli ve çevresinin kronolojisiyle ilgisi 1752 adet eser teşhir edilmekte.

Hişvahan’da öğle yemeği Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatma Şahin, Turkey One derneği üyelerini öğle yemeği için Gaziantep’in en eski hanı olan Hişvahan da ağırladı. Mutlaka gezilmesi gereken bir mekan. Çok modern restoranında güzel bir kahvaltı, öğlen ve akşam yemeği tabi ki çok ama çok özel odalarının birinde konaklama… Bir an için yüzlerce yıl öncesini yaşamak, bu günü ve dünü birlikte hissetmek… Tarihi yapıyı korumaları takdiri hakkediyor. Yemekleri de çok lezzetli. Valesinden tutun garsonuna kadar işini layıkıyla yapıyor mutlaka ziyaret edilmeli.

NOT:“Lala Mustafa Paşa”nın Halep ve Şam Beylerbeyliği görevinde bulunduğu yıllarda yapılmış tek katlı hanlar gurubuna giren yapı Gaziantep’in en eski hanıdır. Muhteşem restorasyonu ile Gaziantep için ödül kazanmış muhteşem bir Osmanlı Eseri…

Hamam Müzesi ziyareti Türk, Osmanlı ve Anadolu medeniyet zinciri içindeki en güçlü halkalardan biri hiç şüphesiz hamamlar. Gaziantep Hamam Müzesi ziyareti ile elimizde bulunan bu zenginliğin büyüklüğünü bir kez daha gördük ve dünyanın hayranlığını kazanacak yönleri üzerinde düşünme şansımız oldu.

NOT:Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiştir. Vakfiyesine göre 1577 tarihinde yapıldığı anlaşılmaktadır. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında restorasyonu tamamlanarak Gaziantep hamam kültürünün yaşatıldığı bir müze haline dönüştürülmüştür. Aslına sadık kalınarak teşhir edilen hamamda; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılmıştır.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi Bu müze için Göğüş ailesine ve Sayın Belediye başkanımıza ne kadar teşekkür edilse azdır. Gaziantep gibi gerçek bir gastronomi merkezi bu kalitede bir müzeyi hak ediyordu. Özellikle bina çok etkileyici ve restorasyon özellikle başarılı olmuş.

NOT:Gaziantep Kalesi’nin güneyinde bulunan Göğüş Konağı, tarihi dokunun içerisinde yer almakta.1905 yılında yapıldığı bilinen konak, Kethüdazade Göğüş İbrahim Efendi Konağı olarak adlandırılmakta. Müze Gaziantep Şahinbey ilçesinde. Türkiye’de açılan ilk mutfak müzesi. Müze geleneksel Gaziantep mutfak kültürünü tanıtıyor. Mutfak malzemeleri, sofra düzeni, yöreye özgü kullanım şekilleri ve yöresel adları ile sergilenmekte. Gaziantep’in önemli şahsiyetlerinden biri olan, 13 yıl boyunca bakanlık ve milletvekilliği yapan ve Türkiye’nin ilk Turizm Bakanı olan Ali İhsan Göğüş tarafından 2005 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne annesinin adını taşıyan bir müze yapılması şartı ile bağışlanmış. 2007 yılında restorasyon çalışmaları tamamlanmış ve müze ziyarete açılmıştır.

Mozaik Sanat Merkezi Sosyal sorumluluğun ve sanatın mükemmel bir bileşimi. Sayın belediye başkanı burada da önemli bir iş becermiş. Ülkemizin alışkın olmadığı tarzda bir iş yapılmış. Kesinlikle daha çok tanıtılmayı hak ediyor. Burayla ilgili ciddi bilgi aldık ve görüşlerimizi not ettirdik. Sanırım burası ile ilgili yapılabilecek daha çok iş olacaktır.

NOT:Bireylerin yaratıcı yeteneklerini geliştirerek nitelikli sanatsal ürünler sunmak adına Aliağa’da kurulmuş. Sanat alanında geniş bir yelpazede ders seçeneği sunarak uzman eğitmenler eşliğinde profesyonel bir eğitim kalitesi hedef alınarak bu amaçla çalışmalarını sürdürmekte. Merkezin mozaik işlemeleri tedavi gören madde bağımlısı gençler ve sığınma evindeki kadınlar tarafından yapılmış. Ayrıca, doğada dönüşümü olmayan, atık lamine ve temperli cam kırıkları ile Roma döneminden gelen mozaik döşemeleri yeniden yorumlanarak tüm zeminler hareketlendirilmiş.

Yetenek geliştirme, cam, ebru, mozaik ve resim atölyeleri, müzik kursları, tasarım atölyesi ve güzel sanatlar atölyesi gibi kursların verildiği merkezde, ayrıca, sanat galerileri, sergi salonları, kafeterya, çocuk sanat merkezi, çocuk tiyatroları, çocuk kütüphanesi, enformasyon merkezi, çok amaçlı salon, yapının kendini anlattığı müze, kent arşive merkezi, kent araştırma komisyonu ve kent kütüphanesi de yer alıyor. Bizim gelişimiz sebebiyle Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin, uzun zamandır hazırlıkları devam eden mozaik sergisinin açılışı yapıldı. Sanat Merkezinde, Mozaik dersi eğitimi alan kişilerin muhteşem sergileri görülmeye değerdi.

Tasarım dükkanında alışveriş… Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin’in önderliği ve vizyonuyla tasarımcı Esmer Erdem tarafından oluşturulan bu çok önemli ve özel mağaza, geleneksel ve özgün kültür ürünlerinin ufak dokunuşlarla yeniden markalaşmasını ve gün yüzüne çıkmasını sağladı.

16’ncı yüzyıldan bu yana kullanılan kutnu kumaş, yepyeni bir kimliğe büründü. Yörenin zeytinyağı ve bu toprakların sabunu tekrar hayata kazandırıldı . Her eve girmesi için paketlendi.

Ve bu güzel gezimizin sonunda, yorgunluğumuzu, tarihi Tahmis Kahvesi’nde sonlandırdık.

Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından Tekke’ye (Mevlevihane) gelir getirmesi amacıyla 1638 yılında yaptırılan Tahmis Kahvesi iki katlı, anılarla dolu bir yapıdır.

Tahmis, “kahvenin dövüldüğü yer” anlamına gelmektedir. Eski dönemlerde kahve, cevizden yapılan büyük dibeklerde, karataş ya da aynı ağaçtan imal edilen aletlerle dövülürmüş. Şimdilerde özlenilen bir tat olan dibek kahvesini, yabani fıstıktan hazırlanan Melengiç Kahvesi pek aratmıyor. Bir rivayete göre 4. Murat’ın Bağdat Seferi sırasında burada dinlendiği ve kendisine Tahmis Kahvesi’nde kahve ikram edildiği de söylentiler arasındadır.

Yozgat Sarıkaya’da Roma Hamamı’na ziyaret Yozgat valisinin nazik daveti ve misafirperverliği ile bu çok önemli eseri inceledik. Son derece özel ve nitelikli bir eser. Benzersiz yönleri var.

Sarıkaya ilçesinde binlerce yıl önceye, Roma Dönemine ait hamam kalıntılarını inceley¬ince buranın eşine çok nadir rastlanan bir değer olduğunu gözlerimizle gördük.Sayın Valimizin de çok kıymet verdiğini elinden geleni yaptığını gördük.

NOT:Roma Kralı tarafından, kızının cildindeki yaralardan kurtulmasını sağlamasının ardından halkın da şifa bulabilmesi amacıyla yaptırdığı belirtilen hamam da Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izler ortaya çıkartılmış